Indexpage.nl
 

   
 

Amateurkunst


Als je in de media hoort en ziet over "kunst" zou je kunnen denken dat je alleen maar kunst zou kunnen maken als je jaren naar de Kunstacademie bent gegaan of andere kunst-opleidingen hebt gedaan..Veel "gewone" mensen schromen om een voet in een galerie o.i.d te zetten, al is het maar dat ze veel "reguliere" kunst gewoon lelijk/helemaal niks vinden en ze ervan uit gaan dat alleen de "dure jongens" weten wat "echte" kunst is.....

Nou, dat ligt anders...heel veel gevierde kunstenaars haalden hun inspiratie uit de werken van mensen die zelfs niet de intentie hadden om kunst te maken, de zgn. Outsiderkunstenaars ( zoals Anton Müller, Willem van Genk, Anselme Boix-Vives, Henry Darger, Judith Scott en vele anderen...)

Als je weet hoe te schilderen, beeldhouwen of wat dan ook en je bent getalenteerd genoeg om dat te kunnen zonder opleidingen e.d....., wie zal dan nog bepalen of je wel of niet "kunst" maakt ? Mensen die kunst kopen of willen hebben kijken er niet naar of je scholing hebt gehad of diploma's....ze willen maar een ding...kunst die ze aantrekkelijk vinden en die in hun ogen mooi is ! ...Als datgene wat je maakt een vorm van voldaanheid in jouw leven brengt en andere mensen vinden je kunst goed en aangenaam om te zien, dan doe je precies waar het in het "kunst" maken om gaat !

Uiteraard zijn er op "het Net" zeer velen te vinden die zich met meer of minder succes aan de schildersezel e.d. gezet hebben; zelfs velen met enige commerciele aspiraties..:-)


Painting

Uit collectie van webmaster.


Wat is kunst eigenlijk ?

"Kunst is datgene wat jij vindt dat het is..."

Het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op een wijze die de toeschouwer emotioneel op een speciale wijze raakt wordt over het algemeen als "kunst" beschouwd....Vooral financiele belangen en een grote mate van elitarisme heeft ertoe geleid dat de reguliere kunstwereld zich het alleenrecht heeft toegeeigend dit predikaat te kunnen verlenen..; natuurlijk valt echter altijd weer de essentiële vraag te stellen wie bepaalt wanneer een creatieve uiting ook kunst is. 


Disclaimer en Privacy Statement    Contact

Creative Commons-Licentie